Bliv testperson

Mange mennesker ved, hvor svært det kan være at kommunikere, når man har et hørehandicap, særligt i støjende omgivelser. Vi ønsker at forstå, hvorfor det er sådan, og har derfor brug for din hjælp. I forbindelse med det videnskabelige forsøg "Grundlæggende og anvendt høreforskning i personer med og uden hørevanskeligheder" søges både normalthørende og hørehæmmede forsøgspersoner til en række lytteforsøg.

Hvis du ønsker at hjælpe os
Hvis du er interesseret i at deltage som forsøgsperson - og er mellem 18 og 80 år gammel - er du meget velkommen til at udfylde nedenstående formular eller kontakte os. Først vil vi indkalde dig til en informationssamtale, lave en høreprøve og registrere dig i vores database. Vi vil så kontakte dig, når vi har et projekt, som skal bruge personer med din høreprofil. Formålet med forsøget er at undersøge, på hvilken måde normalthørende og hørehæmmedes hørelse adskiller sig med særlig vægt på anvendelsen af de nye principper i udviklingen af høreapparater.Projektet foregår primært på Hearing Systems Section, DTU Health Tech, Danmarks Tekniske Universitet i Kgs. Lyngby, og der vil også blive nogle lytteforsøg på de audiologiske afdelinger på Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet.

Deltagerne får foretaget en høreprøve for at vurdere egnethed til deltagelse i forsøget. Ved selve lytteforsøgene præsenteres forskellige lyde som toner, støj og tale. Der foretages en måling af de enkelte personer evne til at skelne lydene fra hinanden. Personer med tinnitus er meget velkomne.

Lytteforsøgene foregår på DTU i Kgs. Lyngby.

Hvordan foregår det?
En enkelt aftale strækker sig typisk over 1-2 timer, og afhængigt af projektet vil der være 1-10 aftaler. Før du siger ja til at deltage i et forsøg, vil du få at vide hvor lang tid du skal afsætte samt hvilke målinger du skal deltage i. Du kan altid sige fra, hvis du alligevel ikke ønsker at deltage i et projekt, eller hvis du ikke længere ønsker at være registreret i vores database.

Hvad får du ud af det?
Vi kan ikke hjælpe med individuelle diagnoser eller tilpasning og brug af høreapparater, men vi kan forklare generelt om hørelse og høretab. Derudover kan du få en kopi af din høreprøve. Deltagelse i vores forsøg bliver honoreret på timebasis efter gældende regler med 130 kr. i timen.
Forsøgene forløber over en årrække, og du kan melde dig til når som helst.
Mere info kan fås via testperson@dtu.dk.

Testforsøg med CI
Vi søger testpersoner med et eller to cochlear implantater (CI).
Alle forsøg vil blive udført af erfarne forskere ved hjælp af godkendte kliniske og forskningsudstyr. Der vil ikke ske ændringer i dine lyd processorer, og forsøgene kommer ikke til at påvirke dine regelmæssige behandlinger.

Læs mere her (Pdf download)


Bente Fjorbak

I DTU’s laboratorier er der en række lydbokse, hvor testpersoner kan sidde i hver sin lydtætte boks, mens de forskellige researchere følger med på skærme udenfor. Bente Fjorbak har netop deltaget i cirka en times testforsøg hos en af de tyske gæsteforskere. Men sproget er ingen hindring, for der er tolk med til at oversætte fra tysk til dansk.
”Det gør ikke ondt,” siger Bente med et stort smil.
”Der går jo ikke noget fra én fordi man er med i forsøgene.”
Bente begyndte at være testperson i sommeren 2014 på Bispebjerg Hospitals audiologiske afdeling, og herefter var hun med i nogle testforsøg på DTU. Bente er tunghør.
”Det var omkring år 2000 at jeg fik det første høreapparat. Men det ligger i familien. Min farfar blev tunghør, og min far fik høreapparat allerede da han var sidst i halvtresserne.”
Bente viser sine i-øret apparater, og der er ingen andre end Bente selv, der kan bruge dem, for de er ’skræddersyede’ til netop hendes ører.
Hvad går de her tests ud på- du skal sidder der i mange timer?
”Nej det er et par timer det drejer sig om. Nogle af de foregående test handlede om, hvordan hovedet fungerer i det hele taget, når man ser noget tekst. Man skal svare på nogle spørgsmål og huske ordene. Testen i dag går kun på kun hørelsen. Man skal blandt andet høre små sætninger med baggrundsstøj. Det er sætninger, der er mening i og det er på rigsdansk og ikke noget volapyk,” forklarer Bente med et smil.

Sætingerne varierer i lydstyrke, og der kommer efterhånden mere baggrundsstøj på. Så gælder det om at gentage de sætninger, man synes man hører.

Hvad får du selv ud af det?
”Jeg får det ud af det, at jeg har været med til at hjælpe forskningen. Det høreproblem, jeg selv har, kan jo nok ikke nå at ændres i min levetid. Men til gengæld kan det hjælpe andre fremover. På hospitalet har jeg også været til andre undersøgelser, hvor man bliver spurgt om det er i orden, at der også er en praktikant tilstede. Det er det bestemt. De skal lære det. Og det er sådan, at jeg jo som pensionist har tiden til det. Jeg skal ikke tage fri fra arbejde,” slutter Bente. Hun er færdig for i dag, og skal med bus 300 S til Buddinge, hvor manden har lovet at lave frokost.
”Han er nemlig god til at lave mad, og så kan han tilmed rydde op,” siger Bente med glimt i øjet.

Er du interesseret i at deltage i forsøgene? Så udfyld venligst denne formular.

Har du spørgsmål er du velkommen til at skrive til Rikke Sørensen på testperson@dtu.dk

 

Contact

Rikke Skovhøj Sørensen

Rikke Skovhøj Sørensen Audiologist Department of Health Technology Mobile: +45 93 51 01 71